VPN

Je hoort de term VPN (Virtual Private Network) steeds vaker tegenwoordig. Hieronder leggen we uit wat een VPN is en hoe je het eventueel kan gebruiken.

Een VPN wat is dat?

Een VPN is een veilige verbinding tussen jouw computer en het internet. Als je het internet opgaat, doe je dit met een uniek IP-adres. Je kunt dit adres vergelijken met je telefoonnummer. Het IP-adres is als het ware de persoonlijke identificatiecode van jouw internetverbinding. Het staat op jouw naam en adres. Je bent herkenbaar en te traceren bij alles wat je doet als je online gaat – tenzij je een VPN gebruikt.

De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network. Dit ‘virtuele privénetwerk’ stelt je in staat om je dataverkeer via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe server te sturen. Van daaruit wordt het dataverkeer dan weer het internet op gestuurd. Hierdoor verandert het IP-adres dat de rest van het internet te zien krijgt.

Een VPN-verbinding biedt je drie heel essentiële zaken: veiligheid, anonimiteit en vrijheid op het internet.

  • Veiligheid: een VPN versleutelt en beveiligt al het internetverkeer tegen partijen die data proberen te onderscheppen, zoals hackers en overheden.
  • Vrijheid: een VPN-provider stelt je in staat om je te verbinden met servers over de hele wereld. Door te verbinden met een VPN-server in een bepaald land, ga je het internet op alsof je zelf in dat land bent. Het internet is namelijk niet overal ter wereld vrij toegankelijk. Je kan daarbij denken aan online censuur, restricties op sociale media en beperkingen van online streamingdiensten. Ook als Nederlander heb je daarmee te maken: veel Nederlandse websites en streaming-diensten werken namelijk niet buiten Nederland. Dit kan je oplossen met een VPN. Ook kan je vanuit Nederland toegang krijgen tot sites en diensten die normaal gesproken niet in Nederland beschikbaar zijn.
  • Anonimiteit: jouw IP-adres wordt verborgen zodra je verbinding maakt met een VPN-server. Als gebruiker neem je het IP-adres van deze server aan. Hierdoor kunnen andere partijen op het internet jouw locatie en identiteit niet langer achterhalen.

Wij adviseren je graag over de werking en het gebruik van een VPN.

Op dit moment hebben wij al een aantal van onze klanten NordVPN geadviseerd.